U bent hier: Home / Onderzoek / Projecten / Dakira. Marokkaanse migratie

Dakira. Marokkaanse migratie

Onder de noemer Dakira – Arabisch voor ‘herinnering’ – staan september en oktober 2015 in Leuven in het teken van de geschiedenis van de Marokkaanse migratie én cultuur. Er is de overzichtstentoonstelling Dakira, die met verhalen van Leuvense pioniers wordt verrijkt. Voorts krijg je de kans om Les Gazelles, de fotoreeks van Malou Swinnen, te bewonderen. Je kan bovendien kiezen uit verschillende workshops die je onderdompelen in de Marokkaanse cultuur. En last but not least is er een groot eindfeest op 25 oktober in café Entrepot.

© Eric Dewaerzegger


Tentoonstellingen

 • Dakira. 50 jaar Marokkaanse migratie
  3 september - 23 oktober 2015

  De tentoonstelling Dakira, een realisatie van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, brengt de migratie van Marokkanen naar België tot leven aan de hand van persoonlijke verhalen, foto’s en voorwerpen. Je gaat op zoek naar de wortels van de Marokkaanse migratie, (her)beleeft de aankomst in België en ontdekt hoe de zoektocht naar een onderdak en werk verliep. Je maakt ook kennis met het Marokkaanse verenigingsleven en de religieuze en culturele tradities. Tot slot wordt de rol van de ontvangende samenleving belicht.
  In deze Leuvense editie van Dakira komen enkele Leuvense pioniers aan het woord. Zij vertellen hoe het was om hier toe te komen en hoe het is om hier nu te leven. Aan de hand van persoonlijke foto’s wordt dit verhaal verder in beeld gebracht.
  Je kan hier de trailer bekijken.
   
 • Les Gazelles. Foto's van Malou Swinnen
  3 september - 23 oktober 2015

  Fotografe Malou Swinnen maakte grote portretten van Marokkaanse meisjes en jonge vrouwen. Maar het bleef niet bij de portretten, ze betrok de modellen ook in een discussie over schoonheid. Wat is schoonheid? En denken verschillende culturen anders over schoonheid?

Praktisch

 • KADOC, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven, 016 32 35 00
 • Gratis toegang
 • maandag tot vrijdag: 9.00 - 17.00 uur en zondag: 13.00 - 17.00 uur
 • Aanvragen van een geleid groepsbezoek (30 euro, max. 25 deelnemers) via Roeland Hermans
 • Secundaire scholen (gratis, max. 25 leerlingen), zie ook: www.schoolmetcultuur.be
 • Geleide bezoeken voor individuele bezoekers:
  - zondag 27 september, 14.00 uur
  - donderdag 8 oktober om 19.00 uur
  - zondag 18 oktober om 14.00 uur
  Gratis. Aanmelden via Roeland Hermans

Workshops

 • Hennaschilderen
  Zondag 13 september, 14.00 - 15.30 uur

  We leren meer over de Marokkaanse cultuur en over de beginselen van het hennaschilderen. Daarna gaan we zelf aan de slag en beschilderen we elkaars handen volgens een voorbeeld of volgens onze eigen fantasie.

  KADOC, Vlamingenstraat 39, Leuven
  3 euro
  max. 25 deelnemers (volwassenen en kinderen vanaf 6 jaar)
   
 • Thee bij de buren - Wandeling door Leuven
  Zaterdag 19 september, 14.00 - 16.30 uur (volzet)
  Extra datum: zaterdag 17 oktober, 14.00 - 16.30 uur


  Mohamed neemt je mee door zijn geboortestad Leuven. Tijdens de wandeling brengen we een bezoek aan de moskee en krijg je verhalen te horen van verschillende Marokkaanse Leuvenaars van de eerste, tweede en derde generatie. Eindigen doen we in een gezellig theehuis met verse muntthee en Marokkaanse lekkernijen. Je bekijkt Leuven daarna ongetwijfeld op een andere manier.

  Vertrek: Moskee Al Ihsaan, Kolonel Begaultlaan 45, Leuven
  6  euro (thee en koekjes inbegrepen; kinderen tot 12 jaar gratis; toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking; vermelden bij inschrijving)
  max. 25 deelnemers
   
 • Arabische dans en cultuur
  Zaterdag 26 september, 14.00-15.30 uur
   

  Je komt meer te weten over dans en muziek in de Arabische cultuur. Hakima leert je een aantal basistechnieken. Daarna kan je spontaan en vrij dansen op de muziek, helemaal naar je eigen gevoel.

  STUK, Naamsestraat 96, Leuven
  3 euro
  max. 25 deelnemers (volwassenen en kinderen)
   

 • Marokkaanse theeceremonie
  Zondag 4 oktober, 14.00 - 15.30 uur

  Akkacha neemt je mee in de wereld van de Marokkaanse theeceremonie. Hij vertelt over de ceremonie, de traditie en ontstaan van de nationale en wereldbekende muntthee. We gaan in gesprek en uiteraard proeven we daarna van onze zelfgemaakte thee.

  Medina, Blijde Inkomststraat 31A, Leuven
  3 euro
  max. 25 deelnemers
   

 • Kennismaking met de Islam
  Zondag 11 oktober, 14.00-15.30 uur

  Mohamed vertelt aan de hand van zijn eigen levensverhaal over de Islam. Hij wil de kloof tussen moslims en andersgelovigen verkleinen door een open gesprek te voeren. Hij wil laten zien dat we ondanks verschillende geloofsovertuigingen, toch vredevol kunnen samenleven. Daarbij toont hij aan dat we soms (ongewild) onszelf verliezen in bepaalde veronderstellingen zonder echt kritisch te zijn.

  KADOC, Vlamingenstraat 39, Leuven
  3 euro
  max. 25 deelnemers (vanaf 15 jaar)
   
 • Arabisch schrift
  Zondag 18 oktober, 15.00 - 16.30 uur

  Ronak leert je de beginselen van het Arabisch schrift kennen en vertelt verhalen over haar cultuur en ervaringen.

  KADOC, Vlamingenstraat 39, Leuven
  3 euro
  max. 25 deelnemers (volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar)

Praktisch


Aanbod van partners

 • Openingsfeest vernieuwd Islamitisch Cultureel Centrum Masjid Al Fath
  Oktober (datum nader te bepalen)
   

  Op 16 december 1994 richtten negen Leuvense Marokkanen van de eerste generatie de vzw Marokkaans Cultureel Centrum Masjid Al Fath op. Ze was gehuisvest in een lokaal van de nabijgelegen Sint-Geertruiparochie. In september openen zij een nieuwbouw met grotere en beter ingerichte gebedsruimtes voor mannen en voor vrouwen, een ontmoetingsruimte en een vrouwenlokaal. Iedereen is van harte welkom op de opendeurdag.

  ICC Masjid Al Fath, Penitentienenstraat 33, Leuven
  De datum van deze opendeurdag vind je vanaf 20 augustus op deze website.
  Inschrijven niet verplicht
  Georganiseerd door ICC Masjid Al Fath
   

 • Bekeerde moslima's vertellen
  Zaterdag 3 oktober, 16.00-18.30 uur

  Enkele Leuvense vrouwen vertellen hun bekeringsverhaal. Wat trok hen aan in de islam? Welke impact heeft dit gehad op hun familiale relaties en directe omgeving? Hoe heeft de islam hun visie op het leven veranderd? Na de getuigenissen is er ruimte voor een open dialoog.

  Moskee Al Ihsaan, Kolonel Begaultlaan 45, Wilsele
  5 euro (thee, koffie en koekjes inbegrepen)
  Enkel voor vrouwen.
  Inschrijven via diversiteit@leuven.be of 016 27 28 80.


Slotfeest ‘50 jaar Marokkaanse migratie in Leuven’

Zondag 25 oktober

Als kers op de taart sluiten we het herdenkingsjaar rond 50 jaar Marokkaanse migratie in Leuven af met een groot feest!

 • 18.00 uur: start Marokkaanse ‘souk’ met artisanale producten van Leuvense handelaars van Marokkaanse origine
 • 19:00 uur: salongesprek met onder anderen Denise Vandevoort (schepen van cultuur, gelijke kansen en diversiteit) en Marokkaanse Leuvenaars, gemodereerd door Ihsane Chioua Lekhli (journaliste VRT en copresentatrice De Zevende Dag). Muzikale intermezzo’s.
 • 20:00 uur: optreden Faysal Ithran - Tawmat (Marokko)
  De Berberse muziekgroep Tawmat van Faysal Ithran timmert al twintig jaar aan de weg met concerten in diverse landen. Ze bezingt de pijn en de vreugde van de Imazighen. De songs gaan vaak over honger, heimwee, verdriet en de zoektocht naar een nieuwe identiteit in het land van aankomst. En toch is het ook feestmuziek. De leadzanger Faysal, Leuvenaar met Marokkaanse roots, combineert met zijn prachtige bluesstem authentieke en hedendaagse Berbermuziek.

Café Entrepot, Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK), Vaartkom 4, Leuven
Gratis inkom
Georganiseerd door de dienst diversiteit en gelijke kansen stad Leuven i.s.m. Colora festival, Café Entrepot en Leuvense handelaars van Marokkaanse origine


Partners

Dakira Leuven is een organisatie van KADOC-KU Leuven, de Stad Leuven (dienst diversiteit en gelijke kansen en Erfgoedcel Leuven), KU Leuven (Dienst Diversiteitsbeleid en Contactpunt Interculturaliteit), de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en C-mine cultuurcentrum Genk.