KU Leuven
 

 

 
 
[Colofon]
 
 
[Signalementen]
  

Inhoud

   

UNEXPOSED
Fotocircuit Leuven in KADOC

Het Leuvense fotografieplatform UNEXPOSED toont op 6 locaties in Leuven, waaronder KADOC, werk van 29 binnen- en buitenlandse fotografen, elk met hun unieke kijk op mens en wereld. De bezoeker ontdekt het werk van fotografen die zelden of nooit tentoonstelden in België en krijgt op die manier een gevarieerde en gedurfde staalkaart van de hedendaagse fotografie.

In KADOC presenteert de Nederlandse Marieke ten Wolde haar project Freeing the fish, waarvoor de fotografe meermaals naar Tibet trok. Ze brengt geen politieke statements, maar toont het leven van alledag. Met Transit 51 stapt fotografe Lisa Van Damme in het spoor van asielzoeksters in het Klein Kasteeltje. Zo ontdekt ze hun verhalen, geheimen en verleden, maar ook en vooral hun dromen en hoop voor de toekomst. Frederic Vanwalleghem maakte een fotoreportage op de Filippijnen na de doortocht van de tyfoon Haiyan. Landschappen ten slotte brengt een hommage aan de Leuvense fotograaf Paul Vandepitte (1953-2003).

U kunt de tentoonstelling bezoeken van 12 tot 21 september, elke dag, dus ook op zaterdag en zondag. Op zaterdag 13 september om 18 uur vindt in KADOC een debat over documentaire fotografie plaats met Marieke ten Wolde, Lisa Van Damme en Joris Hermans. Alle praktische informatie en een overzicht van andere randactiviteiten vindt u op deze webpagina.

Affiche van het fotocircuit 2014 van UNEXPOSED

[Terug naar inhoud]

 
   

Spiegels van polyfonie
Concert van Florilegium op 27 september

De KADOC-kapel, een mooi voorbeeld van vroeg-18de-eeuwse barokke centraalbouw, heeft een uitstekende akoestiek. Dat kunt u zelf komen vaststellen op zaterdag 27 september. Dan brengt het Leuvense kamerkoor Florilegium het concert “Spiegels van de polyfonie”. Daarin combineert het polyfonie van 16de-eeuwse componisten als Lassus, Morales en Victoria met hedendaagse muziek van de Belgische componist Piet Swerts. Polyfonie als onuitputtelijke bron, over de eeuwen heen, dat is wat dit concert in de verf wil zetten, aan de hand van een intrigerende spiegel tussen oud en nieuw.

Speciaal voor Florilegium schreef Piet Swerts de Missa Brevis, die het koor in 2013 in creatie bracht in de Leuvense Sint-Michielskerk. Ondanks haar modernere harmonieën, is de Missa Brevis een compositie die duidelijk verwijst naar de oudere polyfonie. Swerts maakt gebruik van oude technieken, zoals canon en imitatie, en past die op expressieve wijze toe op de aloude teksten van de Latijnse mis.

Alle informatie over dit unieke concert, dat mee door Piet Swerts wordt ingeleid, vindt u op deze website. Daar kunt u ook tickets (10 euro) bestellen.

Flyer van het concert

[Terug naar inhoud]  
   

50 jaar migratie
Najaarsactiviteiten

Op 17 februari 1964 tekenden België en Marokko een akkoord over de rekrutering van Marokkaanse arbeiders voor de Belgische industrie. Enkele maanden later volgde een overeenkomst met Turkije. De vijftigste verjaardag van de start van die nieuwe migratiebeweging geeft ook dit najaar stof voor diverse activiteiten, waarbij ook KADOC betrokken is.

De tentoonstelling Dakira. 50 jaar Marokkaanse migratie, die al in Antwerpen en Brussel te zien was, is nog tot 2 november te gast in het Gentse MIAT. Deze reizende tentoonstelling is een initiatief van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) en wordt gesteund door verschillende partners, waaronder KADOC, dat de expo in de zomer van 2015 zal ontvangen.

Ook de KU Leuven, en vooral dan het Interculturalism, Migration and Minorities Research Centre (IMMRC), en de stad Leuven herdenken verder mee. Op het programma staan nog diverse lezingen, films en een kunstproject. Zo zijn op 8 oktober Marie-Claire Foblets (Max-Planck-Institut, Halle) en Sami Zemni (MENARG UGent) te gast in het Provinciehuis van Vlaams-Brabant voor een gespreksavond over “Islam in België en Europa: het dovemansgesprek voorbij”.

Het IMMRC is samen met FMV en KADOC, ook betrokken bij de studiedag “50 jaar Marokkaanse Migratie. Terugblik, stand van zaken en onderzoeksagenda voor de toekomst”, die op 27 november plaatsvindt in Antwerpen. Hij wil een brede academische reflectie bieden over de dynamieken en effecten van de Marokkaanse migratie in de context van ruimere lokale, nationale en globale evoluties. De studiedag is een organisatie van het Antwerpse Centrum voor Migratie en Interculturele Studies (CeMIS) en het Departement Geschiedenis van de Universiteit Antwerpen. Meer informatie vindt u ook op deze webpagina.

Cover van de brochure Dakira, te koop op de gelijknamige tentoonstelling en bij FMV

[Terug naar inhoud]  
   

Presentatie van vernieuwend onderzoek
KADOC-Seminaries 2014-2015

Met de opening van het nieuwe academiejaar begint ook een nieuwe reeks KADOC-seminaries, een multidisciplinaire seminariecyclus rond de thematiek “Religie en samenleving vanaf 1750”. Telkens wordt een onderwerp, dat niet alleen historisch, maar ook interdisciplinair relevant is, aan de deelnemers voorgelegd en bediscussieerd. Voor elke sessie ontvangen de ingeschreven deelnemers een tekst, die als uitgangspunt van de discussie kan fungeren. Doelgroep zijn onderzoekers van binnen en buiten de KU Leuven.

Paul van Trigt (VU Amsterdam) opent op 16 oktober de gevarieerde reeks met de voorstelling van zijn vernieuwend onderzoek over de bejegening van mensen met een visuele beperking in de Nederlandse verzorgingsmaatschappij sinds 1920. Op 6 november neemt Olivier Sibre (Sorbonne Paris) het katholicisme als uitgangspunt voor een lezing over politiek, religie en diplomatie in de nieuwe en nieuwste tijd. Laura Cerasi (Università degli Studi di Genova) focust op 20 november dan weer op de figuur van de 19de-eeuwse Italiaanse economist en socioloog Giuseppe Toniolo en zijn visie op het corporatisme.

In 2015 volgen nog drie seminaries. Op 26 februari geeft Chantal Verdeil (Inalco Paris) ons inzicht in de weinig gekende geschiedenis van de katholieke missies in de islamwereld van de 17de, 18de en 19de eeuw. Madalena Meyer Resende (Universidade nova de Lisboa) vergelijkt op 19 maart de ontwikkelingen van de rechtse katholieke politieke partijen in Spanje en Polen in de laatste decennia. Op 23 april ten slotte keert John Carter Wood (IEG, Mainz) naar het Engeland van het interbellum. Hij licht de visie van christelijke intellectuelen toe op de politieke crisissituatie op het continent.

De seminaries vinden plaats in KADOC en starten om 17 uur. Deelname is gratis, maar inschrijving is verplicht via deze webpagina.

De Nederlandse historicus Paul van Trigt opent op 16 oktober de seminariecyclus 2014-15

[Terug naar inhoud]

 
KU Leuven - CWIS

Copyright KADOC
Deze bladzijde van de KADOC e-nieuwsbrief werd laatst gewijzigd op
http://kadoc.kuleuven.be/e-nieuwsbrief/