U bent hier: Home / Leeszaal

Leeszaal

 

Raadpleging van de collecties

Stukken uit de collecties kunnen in origineel alleen worden geraadpleegd in de leeszaal (Vlamingenstraat 39 te Leuven). De raadpleging van publicaties uit de bibliotheekcollectie kan zonder afspraak. Archiefstukken dienen vooraf te worden aangevraagd en raadpleging kan alleen mits voorafgaande toestemming van de bewaargever. Ook stukken uit de audiovisuele collecties kunnen alleen op afspraak worden geraadpleegd.

De raadpleging van de collecties in de leeszaal is gratis. Digitale kopieën van erfgoedstukken en digital born erfgoed kan online worden geraadpleegd via Lias. We bieden ook heel wat mogelijkheden tot reproducties aan, maar deze dienstverlening is betalend.

Lees meer >>>

 

Zoeken in collecties

 • Zoeken in LIMO
 • Zoeken naar archieven
 • Zoeken in ODIS
 • Zoeken naar audiovisuele documentatie
  • Via LIMO vindt u al heel wat beschrijvingen van losse foto's, albums, affiches, vlaggen, geluidsbanden en films terug.
  • Grotere beeldcollecties zijn geïnventariseerd in LIAS.
   Kijk zeker beide databanken na. Zoek op persoonsnaam, plaatsnaam of relevant trefwoord.
  • Een deel van de audiovisuele collectie is gedigitaliseerd en kan online worden geraadpleegd via DigiTool. Hieruit kunnen digitale kopieën worden besteld.
  • Daarnaast zijn er diverse audiovisuele collecties die nog niet beschreven zijn in de catalogi. Neem dus zeker ook contact op met de leeszaal.


Openingsuren en toegankelijkheid

 De leeszaal is open voor het publiek van maandag tot donderdag, doorlopend van 9.00u tot 17.00u. Er zijn voldoende stopcontacten voor de aansluiting van laptops en er is WIFI voorzien.

De leeszaal bevindt zich in de Vlamingenstraat 39 te Leuven. Het volledige gebouw is toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De ingang voor rolstoelgebruikers bevindt zich op de kleine bezoekersparking in de Vlamingenstraat. Voor het afleveren van grote pakketten gebruikt u best de personeelsparking met inrit via de Frederik Lintsstraat. 

Lees meer >>>

 

Inschrijving als lezer

Bij uw eerste bezoek aan KADOC wordt u gevraagd een inschrijvingsformulier in te vullen. Hierin omschrijft u heel concreet uw onderzoeksonderwerp. Deze gegevens stellen ons in staat u zo goed mogelijk te helpen. Bij de start van een nieuw onderzoek moet u deze gegevens actualiseren. Eenmaal het formulier ondertekend, bent u ingeschreven. U verbindt er zich dan toe een aantal afspraken na te komen.

Leeszaalreglement >>>

 

Repro

KADOC is een bewaarinstelling. De goede conservering van de documenten is daarom een van de eerste zorgen van het centrum. Beschadiging van de stukken moet tot elke prijs worden vermeden. Vandaar dat reproductie slechts in beperkte mate wordt toegestaan.

In het algemeen gelden voor reproductie dezelfde beperkende modaliteiten als voor de raadpleging. Bij elke aanvraag, ook van bibliotheekmateriaal, moet u de goedkeuring vragen aan de leeszaalbediende, die het recht heeft reproductie te weigeren wegens de (precaire) toestand van de documentatie.

Om preservatieredenen worden er geen fotokopieën gemaakt van erfgoedstukken. KADOC biedt tegen betaling een scanning on demand service aan. Lezers kunnen zowel in de leeszaal als via e-mail digitale kopieën van erfgoedstukken bestellen. Beperkte bestellingen worden binnen de week doorgemaild via Belnet Filesender. Betaling gebeurt contant aan de balie in de leeszaal of via factuur.

U mag ook zelf foto's nemen met een persoonlijke digitale camera, tablet of smartphone. Het gebruik van flits en scanners is niet toegelaten in de leeszaal.

Archiefstukken en audiovisuele documentatie mogen slechts worden gereproduceerd na schriftelijke toestemming van de bewaargever/schenkerHiervoor vult u een verzoekformulier in.

De wetgeving inzake het auteursrecht moet worden nageleefd, ook bij reproductie van audiovisuele documentatie. KADOC is niet aansprakelijk voor overtredingen van de bepalingen van de wetgeving terzake.

 

Online formulieren