Zoek in onze collecties

Er is geen domein van onze samenleving waar religie geen invloed op uitoefende. Onderwijs, ziekenzorg, sociale actie, kunst, jeugdbeweging en ontwikkelingssamenwerking, maar ook politiek, pers, landbouw en economie.
Van al deze domeinen vindt u in KADOC historisch en actueel erfgoed.
Start hier uw zoektocht!


U kunt in KADOC terecht van maandag tot en met vrijdag van 9 tot 17 uur. De sluitingsdagen vindt u hier

Tijdens onze openingsuren bent u van harte welkom in onze leeszaal.

Leeszaal

Vele collecties zijn digitaal ontsloten en onze publicaties staan vaak vrij online.

KADOC online

Vragen over uw eigen erfgoed?  KADOC-consulenten verlenen graag advies.

Dienstverlening

In de kijker

DE-BIAS, project over beladen woorden

KADOC participeert aan het Europese project ‘DE-BIAS. Detecting and cur(at)ing harmful language in cultural heritage collections’. We zijn mee verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een thesaurus met ‘beladen termen’. Die wordt onder meer opgebouwd op basis van het beeldarchief van de Vlaamse minderbroeders en hun missie in Katanga, Congo. Om die collectie voor te leggen aan de betrokken gemeenschappen vandaag werken we samen met prof. dr. Donatien Dibwe (Université de Lubumbashi). Met de reproducties van zorgvuldig geselecteerde foto’s hebben vier van zijn medewerkers gesprekken met de inwoners van de locaties waar de beelden oorspronkelijk werden gemaakt. Die interviews resulteren onder meer in een verdieping van de bestaande beschrijvingen van de collectie. 

Meer info

Meer  in de kijker

Over KADOC

KADOC is een cultureel archief, erkend door de Vlaamse overheid. Het centrum legt zich toe op de veilige bewaring, het optimale beheer, de dynamische ontsluiting en het wetenschappelijk onderzoek van het historische erfgoed rond religie, cultuur en samenleving.

Lees meer

Erfgoed

KADOC bewaart erfgoed over de wisselwerking tussen religie, cultuur en samenleving in Vlaanderen in zijn Belgische en internationale context van 1750 tot nu. Het centrum verleent ook graag professioneel advies over uw eigen erfgoed.

Lees meer

Onderzoek

KADOC stelt zijn erfgoed ter beschikking voor onderzoek. Het centrum verricht ook zelf onderzoek. Het resultaat ervan wordt gepubliceerd in meerdere publicatiereeksen en getoond in tentoonstellingen.

Lees meer

Steun onze projecten 

Meer info

 

Boekvoorstelling

Voor Revolutie in Rio. Conrad Detrez tussen God en guerrilla, samba en saudade verdiepte historicus en Braziliëkenner Peter Daerden zich via interviews en nauwgezet archiefonderzoek in Detrez' turbulente leven. Hij deed dat onder meer in KADOC. Op dinsdag 26 maart om 20 uur gaat Peter Daerden in gesprek met KADOC-collega en tevens collega-schrijver Kristof Smeyers. Ook tonen we fragmenten uit de reportage L'Itinéraire de Conrad Detrez uit 1979.

U kunt zich aanmelden via deze webpagina.

Publicaties

Het nieuwe nummer van Trajecta. Religion, Culture and Society in the Low Countries (2022,2) staat online. Het bevat bijdragen over Camille Muller en zijn proces aan de Leuvense universiteit (1950-1954) (D Bossaert, KU Leuven), over 'vrijheid' en religie in de jaren 1960 (P. Pasture, KU Leuven), over de Nederlandse vertaling van het Book of Mormon (W. van Beek, Tilburg University, en W. Decoo, UAntwerpen) en over de katholieke resocialisatie van politieke delinquenten in Nederland na de Tweede Wereldoorlog (J. van Gennip, Tilburg University).

Meer info

Meer publicaties

Tentoonstellingen

KADOC realiseert regelmatig tentoonstellingen in KADOC zelf of extra muros. Ook stelt het in overleg zijn ruimtes, in het bijzonder de kapel, ter beschikking van andere (kunst- of erfgoed)instellingen.

Meer over onze tentoonstellingen

The Rio Sumpul Massacre Memorial

Tot 29 maart ontvangt KADOC de tentoonstelling The Rio Sumpul Massacre Memorial, met  architecturale tekeningen en maquettes, schilderijen, keramiek, borduurwerken, prints, getuigenissen en foto’s. Ze biedt een uitgebreid inzicht in het project en de veelzijdige context ervan. 

Die gaat terug tot 14 mei 1980. Toen vermoordden het Salvadoraanse leger en paramilitaire groepen meer dan zeshonderd burgers in Las Aradas, Chalatenango. Dat incident, bekend als het Bloedbad van Rio Sumpul, was een van de vele dieptepunten van de burgeroorlog die tot 1992 duurde. Enkele weken voordien, op 24 maart 1980, was Óscar Romero, aartsbisschop van San Salvador en recent eredoctor van KU Leuven, vermoord. Sinds 2017 wordt op vraag van en in samenwerking met de lokale gemeenschappen gewerkt aan een herdenkingsplek. De realisatie van het participatieve ontwerp gaat uit van het internationale initiatief Surviving Memory in Postwar El Salvador.

Meer info

KADOC extra muros

KADOC werkt regelmatig mee aan externe tentoonstellingen.

Het Industriemuseum in Gent dompelt ons in FERRO NON FERRO onder in de wereld van de metaalnijverheid. Deze tentoonstelling, met enkele stukken uit het archief van ACV Metaal, loopt tot 1 september 2024.

In Stad in oorlog. Antwerpen, 1940-1945, de nieuwe vaste expo in het MAS over de impact van de Tweede Wereldoorlog op de stad, zijn enkele foto’s uit het archief van de zusters  Sint-Vincentius a Paulo van Rumbeke te zien. De zusters vingen tijdens het V-bommenoffensief op Antwerpen in 1945 leerlingen uit de stad op.

Projecten

KADOC werkt aanhoudend aan diverse erfgoed-, publieks- en onderzoeksprojecten.

Lees meer

 
 

KADOCERFGOED.BE

Met KADOCERFGOED.BE wil KADOC het erfgoed dat het bewaart, delen met het ruime publiek.
Dat gebeurt via onlinetentoonstellingen, de presentatie van collecties en door regelmatig een bijzonder ‘object’ in de kijker te plaatsen.

Open onze etalage

KADOC wordt gesteund door de Vlaamse overheid