U bent hier: Home / Actueel / Nieuws / 2017 / Gothic Revival Worldwide. Nieuwe publicatie

Gothic Revival Worldwide. Nieuwe publicatie

Sinds zijn oprichting heeft KADOC een bijzondere belangstelling gehad voor de studie van de materiële uitdrukking van het christendom, met onder meer de tentoonstelling De Ingenieuze Neogotiek (1997) en publicaties over de Sint-Lucasscholen, over neogotische boegbeelden als Arthur Verhaegen en Joris Helleputte en over diverse aspecten van de Gothic Revival, zoals de neomiddeleeuwse miniatuurkunst. In het verlengde daarvan is pas een nieuw boek in de reeks KADOC Artes verschenen: Gothic Revival Worldwide. A.W.N. Pugin’s Global Influence, uitgegeven door Timothy Brittain-Catlin (University of Kent), Jan De Maeyer (KADOC-KU Leuven) en Martin Bressani (McGill University Montréal) bij Universitaire Pers Leuven.

In deze bundel bespreken zestien academici, overwegend uit de Angelsaksische wereld, de invloed van de Engelse neogotische voorman, architect en ontwerper A.W.N. Pugin (1812-1852) op de kerkarchitectuur en -inrichting. Gothic Revival Worldwide laat zien hoe Pugins ideeën een grote rol hebben gespeeld in de materiële veranderingen van de kerkarchitectuur als een uitdrukking van de zich ontwikkelende identiteit van de kerken over de hele wereld, van Noord-Amerika over Mongolië tot de Stille Zuidzee. Het Belgische luik komt aan bod in de bijdrage van Thomas Coomans over de Belgische Pugin, Jean-Baptiste Bethune, de Sint-Lucasneogotiek en de verspreiding ervan via Belgische missionarissen in China en Binnen-Mongolië.

Gothic Revival Worldwide kost 65 euro en telt bijna 200 illustraties, waarvan vele in kleur. U kunt het boek online bestellen bij UPL of via de boekhandel.