U bent hier: Home / Actueel / Nieuws / 2017 / Ontmoeting met herinneringen. Gespreksdoos en kaartspel

Ontmoeting met herinneringen. Gespreksdoos en kaartspel

Het einde van het jaar is dé periode om terug te blikken – op het voorbije jaar, maar in familieverband vaak ook op langer geleden. We mijmeren bij de herinneringen aan de tijd dat de kinderen nog klein waren. De versjes van oude nieuwjaarsbrieven, gegrift in het geheugen, geven warmte. Die hilarische anekdote vanop school doet iedereen lachen en de glazen vollopen.

Gezamenlijk (positieve) herinneringen ophalen ervaren we als een aangename bezigheid. Dat is ook de reden waarom in de ouderenzorg regelmatig ‘herinneringsactiviteiten’ worden opgezet. Die stimuleren bovendien het geheugen en blijken bij te dragen tot het welbevinden van de deelnemers. Het is duidelijk dat de zorg- en de erfgoedsector op dat vlak de handen in elkaar kunnen slaan.

Onder de noemer ‘Ontmoeting met herinneringen’ ontwikkelden KADOC en Samana, het vroegere Ziekenzorg, een aanbod waarin erfgoed wordt ingezet voor senioren die niet in een woonzorgcentrum verblijven. Met de gespreksdoos kan een groepsactiviteit worden georganiseerd, waarbij de deelnemers kunnen kiezen uit een van deze vier thema’s: In en om het huis, Kindertijd, Schooltijd en Grote (en kleine) momenten. De doos bevat per thema foto’s, prenten en filmmateriaal. Een gesprekskaart met voorbeeldvragen, bedoeld voor de begeleider, moet ervoor zorgen dat de tongen loskomen.

Voor sommigen is het wegens bijvoorbeeld ziekte of beperkte mobiliteit niet mogelijk om deel te nemen aan zo’n groepsactiviteit. Voor hen is er het kaartspel ‘Ontmoeting met herinneringen’. Samen met een mantelzorger of familielid komt al spelend de tijd van toen opnieuw tot leven.

In de eerste helft van dit jaar worden beide werkvormen – gespreksdoos en kaartspel – in verschillende regio’s uitgeprobeerd. Op basis van de bevindingen van de deelnemers worden ze nadien herwerkt. Intussen wordt ook onderzocht om het aanbod ruimer te verspreiden.