U bent hier: Home / Actueel / Nieuws / 2016 / Kerst met ananas en perziken. Feestmenu van de ursulinen van Namen

Kerst met ananas en perziken. Feestmenu van de ursulinen van Namen

Bij de verwerking van het archief en de bibliotheek van de ursulinen van Namen stootten we onder meer op schriftjes van zuster Denise Nicolay. Die stelde samen met zuster Ursula Van Loon eind jaren 1980, begin jaren 1990 dagelijks de menu’s op. Een dergelijke vondst is niet uniek, maar is terug te vinden in diverse congregatie- en familiearchieven. De schriftjes zijn een voorbeeld van de wat minder stringente sfeer in de kloosterwereld na het Tweede Vaticaanse Concilie.

Uit de menuvoorstellen blijkt dat de Naamse ursulinen lekker en gevarieerd aten. Meestal bestond het avondeten uit een bord soep en een maaltijd die was samengesteld uit vlees of vis, groente en een aardappelbereiding of, af en toe, een pasta. Dagelijks sloten ze het diner af met een dessert: fruit met of zonder yoghurt, biscuit, ijs of chocolademousse .... Over het algemeen was vrijdag visdag en werd op maandag macaroni bereid.

Voor feestelijke aangelegenheden, zoals Kerstmis, schreven de zusters naast een menuvoorstel ook een scenario voor de dag uit. Indien u dit jaar aan de beurt bent om het kerstdiner op tafel te toveren, kan u daaruit inspiratie putten. In 1989 verliep 25 december bij de Naamse ursulinen als volgt. De zusters mochten later opstaan – ze hadden allicht de nachtmis bijgewoond – om rond half negen te ontbijten met rozijnen- of suikerbrood, goede boter en koffie. Vervolgens gingen ze naar de mis en nadien bereidden ze het kerstdiner. Dat begon om 13 uur met een glaasje champagne, kaasblokjes en wat chips. Nadien volgde een bouillonsoep met fijne groentjes. Bij het voorgerecht van tong met garnalen werd witte wijn gedronken. De zusters serveerden vervolgens het hoofdgerecht: kalkoenfilet, ananas en perziken, kroketten en rode wijn. De presentatie bleek ook van belang: het vlees moest in het midden van de schotel liggen met daarrond de kroketten; de ananas en de perziken kwamen op een aparte schotel, gegarneerd met peterselie. Als dessert was er kerstkoek. De zusters sloten het diner af met koffie en pralines.

Tijdens het eten werd een tombola gehouden, ook niet ongewoon bij zustercongregaties. Na het diner trok een deel van de zusters zich terug, anderen gingen luisteren naar het kinderkoor dat in Namen zong, en een derde groep keek naar de videocassette Le grand restaurant, met Louis de Funès in de hoofdrol.

U weet nu wat u te doen staat op kerstdag.