U bent hier: Home / Actueel / Nieuws / 2016 / Hoe vond je de film? Miljoenen recensies online

Hoe vond je de film? Miljoenen recensies online

De Katholieke Filmliga, het huidige Filmmagie, bouwde sinds de jaren 1930 aan een reusachtig documentair bestand ter ondersteuning van haar voorlichtende (o.a. via het tijdschrift Film en televisie) en vormende opdracht. Voor nagenoeg elke in België uitgebrachte film werden persknipsels met reacties/recensies verzameld uit alle mogelijke periodieke publicaties. Dat resulteerde in een hangklassement van ruim 500 strekkende meter, goed voor ca. 60.000 dossiers (filmtitels) of 10 miljoen documenten. Omdat er voor zo’n collectie niet langer bewaarruimte was, werd besloten ze te digitaliseren. De Vlaamse overheid zorgde voor projectmiddelen, een digitaliseringsfirma klaarde het karwei en KADOC stelde expertise en systemen ter beschikking. De papieren documenten werden vernietigd, met uitzondering van de waardevolle (pers)foto’s die in veel dossiers aanwezig waren en na scanning in KADOC beschikbaar blijven.

Momenteel zijn de digitale kopieën raadpleegbaar via de gebruikersmodule van LIAS. Daar kan je zoeken op filmtitel. Eenmaal op de steekkaart van de gezochte film, klik je op de link onder Archival Storage, waarna je de gescande documenten kunt openen. De collectie is van groot historisch belang voor de filmgeschiedenis en het uitkomen van films in België in het algemeen en voor de beoordeling en de receptie van die films in het bijzonder. Via enkele muisklikken staat ze ter beschikking van elke geïnteresseerde.