U bent hier: Home / Actueel / Nieuws / 2016 / Boeddha en het futurisme. Tentoonstellingen

Boeddha en het futurisme. Tentoonstellingen

Wie deze maand de drukte van de kerstmarkten en het eindejaar terecht wil ontvluchten, vindt altijd wel zijn of haar gading in de vele en vaak ook mooie tentoonstellingen die ons land te bieden heeft. We pikken er hier twee uit omdat ze een band hebben met KADOC.

In het MAS|Museum aan de Stroom in Antwerpen loopt de tentoonstelling Buddha & Mind. Ze is opgebouwd rond 54 unieke achttiende-eeuwse schilderingen die samen een geheime handleiding vormen bij een Tibetaans boeddhistisch meditatieritueel. Het Etnografisch Museum Antwerpen, nu opgenomen in het MAS, verwierf de schilderingen in 1977 van de scheutist Rafaël Verbois (1885-1979). Die werkte van 1910 tot 1939 in China, meer bepaald in Binnen-Mongolië, een vroeger welvarende en multiculturele regio. Verbois had een grote culturele belangstelling, had contacten met boeddhistische monniken en bezocht zelfs Tibet. Ook KADOC bewaart documenten die door Verbois zijn verzameld en bewaard. Ze werden via de missionarissen van Scheut overgedragen. Het gaat onder meer om 60 met gouache ingekleurde houtblokafdrukken op papier, die u hier al kan bekijken. Ze tonen de meest populaire goden van het Tibetaanse boeddhisme. Tot eind dit jaar presenteren we een selectie van de originele unieke boeddhistische afbeeldingen in onze pandgang.

Het Mu.ZEE in Oostende brengt met Jules Schmalzigaug en het kookboek van het futurisme een eerbetoon aan die Belgische futurist. Antwerpenaar Schmalzigaug (1882-1917) was de allereerste Belgische schilder die zich kon manifesteren in de kern van een internationale avant-gardestroming: het Italiaanse futurisme. De tentoonstelling brengt mooi werk samen van de kunstenaar en van collega-futuristen als Marinetti en Severini en confronteert het ook met dat van andere Belgische avant-gardekunstenaars, zoals Jos Léonard, Paul Joostens en Prosper De Troyer. Het futurisme zelf wordt ook mooi geduid, onder meer met manifesten uit het archief van het Vlaamse Volkstoneel, dat in KADOC wordt bewaard.

En in KADOC zelf loopt nog tot 17 januari de tentoonstelling De utopie van een missie.